Pár mouder do placu

Kváskový mazanec plný dobrot

Končí doba půstu a začíná několik dní velikonočních svátku a krásných folklorních tradic. Mám dojem, že Velikonoce mám ještě raději než Vánoce. Vše je zalité sluncem, venku cvrlikají ptáčci, když nás brzy ráno budí děti, vstává i sluníčko. Venku se probouzí jaro a většina z nás má Velikonoce, stejně jako Vánoce, spojené s nějakou tou dobrotou. Kromě beránka a perníčků u nás doma...

Celý článek
Velikonoční vaření

Když to venku zavoní jarem a doma velikonočním pečením

Letos budou Velikonoce poměrně brzy. Miluju tyhle svátky snad více než Vánoce. Probouzí se příroda a ožívám i já. Takže ani případný sníh na Velikonoce už mě neoblafne. Velikonoce si prostě uděláme doma tak jako tak. S dětmi už 2 týdny dopředu vyrábíme, malujeme, vyprávíme si o jaře, zpíváme písničky a učíme se o přírodě. A protože právě s dětmi se mnohdy špatně dělají...

Celý článek

Špaldovo žitný kváskový chléb

Upéct si doma chleba i bez pekárny je jednodušší než se na první pohled zdá. Stačí se rozhodnout a každý týden si jeden upéct. Chleba se tak stane něčím posvátným, co není samozřejmostí, protože ho prostě budete znát od první bublinky, protože si kvásek plný breberek přikrmujete v lednici. A proč vlastně péct kváskový chleba a ne ten z droždí? Hodně lidí...

Celý článek
krůtí-curry-s pak choi

Krůtí curry s pak choi – oběd za půl hodinky

Maso máme rádi, jen ho nejíme každý den. Dneska přišla řada na krůtí nudličky. V lednici čekalo čínské zelí – neboli pak choi a dokonce jsme doma měla kokosové mléko. Oběd byl hotový za půl hodinky. Suroviny: krůtí prso – na nudličky pak choi čínské zelí (v Lidlu většinou koupíte) kari pasta nebo koření cibule (šalotka) kokosové mléko Krůtí prso...

Celý článek

Pohanková kaše

Meluzína fičí do komína a před ranním odchodem je fajn se prohřát. Pohanka je velmi zahřívající obilovina a v kombinaci s oříšky dokáže skvěle zasytit. Potěší děti i dospělého chlapa. Používám pohanku od klanu Šmajstrlů, na kaši máme nejraději lámanku. Pro celou rodinu 2 hrnky lámanky a 6 hrnků vody nebo obilného či ořechového mléka, špetka soli, vaříme 15 minut (mezitím se...

Celý článek
zimní polévka

Polévka pro zimní královny a krále

Fazolová polévka s kořenovou zeleninou a kapustou. 1 hrnek fazolí (adzuki nebo červená ledvina) 2 větší mrkve, 1/4 celeru, 2 střední cibule, 1/4 kapusty nebo 5 listů, 3 stroužky česneku, bobkový list, sůl  (1,5 lžičky), jablečný ocet (1 lžíce), 1,5 litru vody – vývaru s fazolí, popř i zeleninového vývaru. Fazole přes noc namočíme a uvaříme (optimálně s řasou kombu). Zeleninu...

Celý článek

Buddha bowl s cizrnou, pečenou zeleninou, kadeřávkem a zálivkou z tahini

Exoticky znějící, ale z běžných surovin připravené jídlo 1 hrnek cizrny (uvařit) Zelenina k pečení (červená řepa, dýně, cibule) Zelená zelenina (napařená) a salát Uvařená jasmínová rýže nebo basmati Zálivka z Tahini Sůl, oliv.olej, chilli, popř curry Uvařenou cizrnu osmažte na troše oleje společně s chilli (pro dospělé) a solí. Zeleninu upečte v troubě (s olivovým olejem, solí a česnekem), rýži uvařte a připravte si...

Celý článek
květák příloha

Květáková rýže? Geniální vynález

Někdy už fakt nevím, jakou přílohu volit k rybičkám. Brambory jíme minimálně, rýže je hladová, zeleninová pyré jsou nasládlá a někdy prostě potřebujeme neutrální chuť. Minulý týden jsme v rybárně v Novém Jičíně koupili čerstvého sumečka a k němu si udělali květákovou rýži. Jak? Nastrouhejte květák na hrubém struhalde, na cibulce ho krátce orestujte a na 5 minut doduste. Já přidala ještě sušená...

Celý článek
mrkvánky s povidly

Svatomartinské rohlíčky – mrkvové s povidly

Blíží se svátek sv. Martina a s ním spojená i tradice svatomartinské husy, vína či rohlíčků. Často se setkávám s dotazy na “zdravé” sladkosti. Ze zkušenosti vím, že prostě zdravou bábovku neupečete. Náhradou surovin a vynecháním cukru už zkrátka nevznikne bábovka, ale něco jiného. Jedlé to bude, ale nemůžeme čekat chuť bábovky. Takže já přidávám recept, který nepotřebuje nic nahrazovat...

Celý článek
recepty z dýně

Dýně k večeři – 5 rychlých nápadů

Mamíííí, co bude k večeři? Hrneček od peří – slyšíte se stejně, jako Vám to říkala Vaše máma. Venku tma, vy nevíte co dřív, v břiše vám kručí jako dětem a chleba s pomazánkami prostě nelze jíst pořád. Chce to zeleninu? Něco teplého? Něco, do čeho dáte tu lásku a péči a zároveň Vás to neodrovná.  Trn z paty vám vytrhne teď na podzim...

Celý článek