Čím se ochladit v létě a jak jíst

strava na léto

V létě máme v těle přebytek sucha a tepla. Metabolismus pod vlivem tepla zleniví a potřebuje hlavně zchladit. Proto v létě potřebujeme jíst mnohem méně a konzumovat hlavně snadnou ochlazující (neznamená studenou) stravu jako například čerstvé ovoce, krátce dušenou zeleninu, rýži, mátový čaj, polévky, apod.

V létě se raději vyhněme jídlům a nápojům, která trávení zatěžují – smažená, tučná jídla či alkohol a cukr. Zvýší pocení (děti např po odpoledním spaní), přijde únava, pocit těžkosti, zahlenění, nevolnost či řídká stolice až průjem. Podobně nepříznivě ovlivňují i jídla kořeněná, pálivé, ostré, mastné a slané. Jíme často pečivo s kousky okurky, rajčat. Tato strava zahušťuje krev, ochlazuje a vysušuje organismus.

Grilování: Ano či ne? Grilování je vlastně tepelná úprava pokrmů tak, jak ji dlouhá léta člověk prováděl. Jen záleží, co a jak grilujeme. V pořádku jsou krátké úpravy kvalitního drůbežího masa, ryb, mořských plodů, zeleniny a sýrů. Vyhnout bychom se měli tučným masům a především uzeninám.

Pitný režim: vlažné až teplé nápoje. Organismus paradoxně ochladí více než ledová voda. Polévky, rizota, kaše. Vlažný mátový čaj Vás krásně osvěží

Cukr: v létě v podobě ovoce. Po sladkém je ještě větší žízeň. Chlazený cukr v kombinaci z tukem (zmrzliny) je pro naše tělo zcela nestravitelný a jejich častá konzumace vede k četným problémům.

Mléčné výrobky: Ano, ale opatrně. Mají ochlazující účinky, ale také vysouší. Mnohým z nás způsobují průmyslově zpracované mléč. výrobky nemalé potíže. Vybírejte ty nejpřirozenější verze, enslazené, nezahušťované. Už i v kostce tvarohu najdete kukuřičný škrob. Ten ale asi nechcete, když si kupujete tvaroh.

Maso a vejce: vyberte si spíše lehké varianty – ryby, mořské plody, kvalitní králičí maso. Vyhněte se zcela uzeninám a pečeným masům (kachna, bůček). Vajíčka vařená, perfektní jsou v salátu s ředkvičkami, rajčaty, bulgurem.

OVOCE: především lokální plody (jahody, třešně, rybíz a zejména lesní bobule, později pak švestky, jablka hrušky) doplněné o menší množství citrusů.

ZELENINA: Měla by tvořit většinu denního talíře a být součástí 3 jídel. Vybírejte lokální a především krátce tepelně upravenou (pára, dušení, blanšírování). V pořádku jsou samozřejmě také saláty a syrová zelenina. Ta by však neměla být výhradní složkou, protože spíše zatěžuje trávení, imunitní systém a zejména slinivku. Je vhodná jako součást talíře, zejména pro doplnění enzymů, osvěžení. Ředkvičky, kedlubny, listová zelenina, saláty, později cukety, dýně a kořenová zelenina, luskový hrášek, kapusta, zelí, růžičková kapusta a fazolové lusky.

OBILOVINY: skvělá je rýže, quinoa, kukuřice (polenta), žito, ovesné vločky (ochlazují)

LUŠTĚNINY: oblíbíte si určitě letní směsi inspirované Asií, Mexikem či arabskými státy. Fazole, cizrna, červená čočka, čočka beluga. Využijete je i ve studených salátech.

MELOUN je zelenina (ano meloun je zelenina) Melounu lze sníst velké množství, obsahuje spoustu vody a také zdraví prospěšné látky. Díky vodě však může leckoho také pěkně prohnat:-)

BYLINKY: Skvělý ochlazující účinek: máta, meduňka, bazalka. Zařazujeme často do pokrmů, ale i formou čajů. Skvělé jsou také směsi oregana, tymiánu, dobromysle (provensálská směs) a divoce rostoucí byliny (bršlice, mladá kopřiva)

PICKLES A FERMENTOVANÉ POTRAVINY – dodají tělu nejen potřebné střevní přátelské bakterie, ale osvěží a chutnají (krátce kvašená zelenina, fermentovaná soja – tempeh, fermentované mléčné výrobky z Bio mléka, umeocet, jablečný ocet i vinný ocet)

Minerály a vitaminy – když slunce září

Antioxidanty (vit. A, E, C, zinek, selen) chrání náš organizmus před slunečním zářením a před účinky volných radikálů

B-komplex dodává potřebné vitamíny pro výživu pokožky a nervů /protistresový/

Beta-karoten chrání před působením UV paprsků ze slunečního záření

Vitamín C posiluje obranyschopnost organizmu a jeho regeneraci

 

 

A CO ZMRZLINY?

 

Zmrzlina z Opočna složení

Příchuť jahoda: Sušené mléko, cukr, směs rostlinných olejů (palmová, shea, kokosový) a částečně ztužených rostlinných tuků (palmový, řepkový sójový), sušená šťáva z červené řepy, stabilizátory (E412, E466, E407), aroma jahodové, regulátor kyselosti E330, emulgátor E472b, barvivo E160a. Návod k použití: Prášek rozmíchejte v 2 l vody, rozmixujte a ve zmrzlinovém stroji mrazte.

Pravá Opočenská je na světě.

 

Závěr nechť si udělá každý sám:-) Já jdu rozmixovat jahody s troškou medu, citronu a jogurtu. Už asi po třetí za poslední dva týdny.