Dýně k večeři – 5 rychlých nápadů

recepty z dýně

Mamíííí, co bude k večeři? Hrneček od peří – slyšíte se stejně, jako Vám to říkala Vaše máma. Venku tma, vy nevíte co dřív, v břiše vám kručí jako dětem a chleba s pomazánkami prostě nelze jíst pořád. Chce to zeleninu? Něco teplého? Něco, do čeho dáte tu lásku a péči a zároveň Vás to neodrovná.  Trn z paty vám vytrhne teď na podzim dýně. Děti ji milují, zasytí a chutná v různých kombinacích. Dýňovou polévku už zkusil nejspíš i ten největší nedůvěřivec, ale tím pak mnozí s dýní končí. Škoda. Hokaido, máslová dýně, špagetová či muškátová – pusťte je do kuchyně a zjistíte, že se dají použít na tisíce způsobů. Polévky, omáčky, dušené jako “zelí”, pečené s bylinkami a česnekem, pyré, strouhané v buchtě, dýňové curry nebo dokonce pomazánka?

Díky bedýnkám nám na talíři teď přistává dýně poměrně často a nejen ta. I podzimní bedýnka je zelená díky kadeřávku, špenátu, rukole, salátům, kedlubnám a čerstvým natím. Ty se s dýní skvělě doplňují – chuťově i barevně.

BIO bedýnky od Šelongů

Uvařte si:

Pohankové rizoto s dýní, čerstvým špenátem a vařeným kuřecím masem. (příprava 30 minut)

pohanka s dýní špenátem a vařeným kuřecím masem

Maso z kuřecího vývaru nevyhazujete? Co s ním? Do pohankota. Zkuste tentokrát místo rýže pohanku a přidejte k ní restovanou cibulku s dýní a zavadnutým špenátem. Doplňte o pickles (na fotce zelí s červenou řepou). Místo masa se jinak skvěle hodí čočka, fazole nebo tempeh. Budete jíst rovnou z hrnce:-)

Podzimní slunce – aneb polévka z červené čočky a dýně (Příprava 30 minu)

polévka z dýně a červené čočky - podzimní sluníčko

Na oleji osmažte cibulku, přidejte červenou čočku a nakrájené kostky dýně, osolte, zalijte vodou nebo zeleninovým vývar a vařte spolu ca 20 minut. Rozmixujte. Doplňte o opražená dýňová semínka a případně zakysanou smetanou dokreslete paprsky. Dětské oči zazáří.

Boloňská směs s dýní (Příprava 20 minut, vaření 1 hodinu)

20171008_120714

Mleté hovězí maso duste společně s kořenovoou zeleninou ca 1 hod, 15 minut před koncem přidejte dýni a na závěr čerstvou petrželkovou nať. Servírujte se špagetami nebo rýží.

Jáhlové muffiny s nastrouhanou dýní a špenátem (příprava 15 minut, pečení 30 minut)

jahlné muffiny s dýní a špenátem

Uvařené jáhly (uvařte si je předem) dochuťte na oleji orestovanou cibulkou, nastrouhanou dýní a nakrájenými špenátovými listy. Přimíchejte vejce, ořech másla a utvořte hustší těsto, které urovnejte do formy na muffiny. Pokud by těsto bylo řídké, vmíchejte kukuřičnou mouku.  V troubě pečte na 180 ca 30 minut (než se odlepí od okrajů). Do těsta můžete jako obměnu přimíchat nastrouhaný parmezán. Servírujte se zelenými saláty, pickles či salátem z červené řepy.

 

Farfalle s restovanou dýní a mozarellou (příprava 30 minut)

Farfalle s restovanou dýní a mozarellou

Farfalle uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte dýni a nasekané bylinky, kadeřávek, špenát, řapíkatý celer či cokoliv máte doma. Osolte. Krátce poduste, promíchejte s těstovinami a servírujte třeba s mozarellou. Místo těstovin můžete použít bulgur, kuskus a vzniknou další rychlé večeře.

 

Krásné podzimní dny, zdraví a domácí pohodu kolem rodinného stolu.

Štěpánka