Když to venku zavoní jarem a doma velikonočním pečením

Velikonoční vaření

Letos budou Velikonoce poměrně brzy. Miluju tyhle svátky snad více než Vánoce. Probouzí se příroda a ožívám i já. Takže ani případný sníh na Velikonoce už mě neoblafne. Velikonoce si prostě uděláme doma tak jako tak. S dětmi už 2 týdny dopředu vyrábíme, malujeme, vyprávíme si o jaře, zpíváme písničky a učíme se o přírodě. A protože právě s dětmi se mnohdy špatně dělají věci až na poslední chvíli, připravuju Velikonoce na talíři už s předstihem.  A přestože je jaro a organismu vyhovuje lehká strava a čistící kúry, jsou Velikonoce jakýmsi malým vybočením, stejně jako Vánoce. Ale to neznamená, že musíme nutně nakupovat všechny ty Deluxe supermarketí výrobky a čokoládové figurky. A když tak opravdu s ohledem na jejich složení a třeba opravdu jen pro zpestření a malou radost. Naopak je fajn to doma provonět vlastními výrobky – od pečiva a sladkostí, přes masité pokrmy a jarní polévky. I koledníci ocení změnu v podobě třeba domácích čokoládových vajíček.

Začínáme perníčky minimálně týden předem. Zapojí se i děti, vykrajování a zdobení mandličkami je prostě nej monte aktivita. Perníčky pak dobře uschovejte na nedosažitelné místo. Přeci jen jsou sladké:) Od neděle nejíme masíčko, aby se nám tělo trochu očistilo. Zařadíme hodně zeleniny, vývarů, přidáme luštěniny a popíjíme kopřivový čaj nebo zelený čaj bancha.

Na Zelený čtvrtek pečeme jidáše (kynuté těsto, lze i kváskové jako mazanec, ale hůře se s ním pracuje) a potíráme je medem. Jíme všechno zelené (pokud jsou už kopřivy, medvědí česnek) a bezmasé a nechybí samozřejmě ani pickles (kvašená zelenina, nejlepší přírodní probiotikum).

Na Velký pátek se drží půst, ale s dětmi to neřešíme, jen odlehčíme stravu něčím lehkým a bezmasým. Stejně tak i na Bílou sobotu, kdy udělám třeba polévku z bílé kořenové zeleniny s koprem. V sobotu pečeme kváskový chlébkváskový mazance. V neděli k snídani baštíme mazanec s máslem a meltou a  k obědu připravíme buď dobrou pečínku nebo masovou sekanou s hromádkou dušené zeleniny nebo zeleninového pyré. Když to jde, uděláme vídeňský bramborový salát jako na Vánoce. Je to jednoduchá a rychlá varianta salátu vhodná i pro děti – uvařené brambory, bylinky, popř brokolice, hrášek, červená cibule a zálivka z oliváče, jablečného octa a soli, kterou se ještě horké uvařené brambory přelijí a nasáknou. Salát je krásně barevný a mohou ho děti už od roku věku. Po obědě vyrážíme na výlet.

Na Velikonoční pondělí se ráno posilníme dobrou vaječinkou z domácích vajec a kváskovým chlebem nebo tvarohovou pomazánkou s pažitkou. Pro koledníky nachystám perníčky a domácí marcipánová vajíčka (namleté oříšky a mandle spojím medem a rozinkami, silikonovou formu na vajíčka vytřu roztopenou  kvalitní čokoládou v několika vrstvách (jednotlivé vrstvy vždy musí zaschnout), umístím náplň a vajíčko čokoládou zaliju a nechám v lednici ztuhnout. Pro ty velké chystáme klasická vejce  na tvrdo vařená v cibulových slupkách či červené řepě nebo vyfouklá malovaná vajíčka. Pokud se podaří, je i nějaká ta sekaná nebo paštika – tady se přiznám, že paštiku koupím ve skle ve specializovaných lahůdkách.) Oběd dojídáme z neděle, ale většinou jsme někde na návštěvě a hlavně chodíme ven a jsme s rodinkou.

Jaro na talíři přivolává chutě na čerstvé potraviny, bylinky a máme rádi žlutou a zelenou okolo sebe. Na jaře jsme více aktivní, máme tendenci uklízet a chceme stihnout a většinou i stíháme více než za celou zimu. Mohou se objevit i jarní neduhy – rýmy, kašle, dozvuky chřipek, záněty dutin a středouší, slzení očí. Je tu souvislost s očistným působení orgánů, které je fajn podpořit, nikoliv hned blokovat. Prostě to vysmrkejte, vybrečte, prolijte tekutinami a podpořte kvalitní stravou.

  

Krásné jaro a jarní svátky všem.

Štěpánka