1 hrnek fazolí (adzuki nebo červená ledvina)
2 větší mrkve, 1/4 celeru, 2 střední cibule, 1/4 kapusty nebo 5 listů, 3 stroužky česneku, bobkový list, sůl (1,5 lžičky), jablečný ocet (1 lžíce), 1,5 litru vody – vývaru s fazolí, popř i zeleninového vývaru.
Fazole přes noc namočíme a uvaříme (optimálně s řasou kombu). Zeleninu si nakrájíme a na olivovém oleji lehce zarestujeme na olivovém oleji (výjimečně na sádle), Osolíme, přidáme předvařené fazole a společně vaříme 10-15 minut (měkčí zelenina se dětem lépe kouše). V závěru na 4-5 minut přidáme na kousky pokrájenou kapustu, česnek a dochutíme jablečným octem, popř umeoctem. Ještě dokonalejší bude přidáním trochy pokrájeného kysaného zelí (optimálně domácího, kde máte jistotu, že je opravdu kvašené a není předem tepelně upravené).
Kdo má rád krémovější polévku, část (bez kapusty) můžete rozmixovat a přidat zpět – polévka se zahustí
Přidáním červené řepy získáte zase sladší chuť a příjemnou – rajčatovou barvu i chuť blízkou rajčatům
Pro nejmenší děti
Pro roční děti uvařte tutéž polévku v menším hrnci s menším množstvím soli. Hrajete-li si rádi, vyberte z polévky pár kousků do měkka uvařenoé zeleniny, zbytek rozmixujte a dozdobte kousky zeleniny. Děti se musí učit kousat, ale luštěniny jim ještě moc nejdou:-) Případně můžete předkousat.