Blíží se svátek sv. Martina a s ním spojená i tradice svatomartinské husy, vína či rohlíčků.
Často se setkávám s dotazy na “zdravé” sladkosti. Ze zkušenosti vím, že prostě zdravou bábovku neupečete. Náhradou surovin a vynecháním cukru už zkrátka nevznikne bábovka, ale něco jiného. Jedlé to bude, ale nemůžeme čekat chuť bábovky. Takže já přidávám recept, který nepotřebuje nic nahrazovat ani měnit a je dobrý a jedlý takový, jaký je – svatomartinské rohlíčky.
Svatomartinské rohlíčky se nejčastěji pečou kynuté s ořechovou náplní, ale je i další spousta nápadů. Máte-li děti, a to třeba i hodně malé, je tu jedna skvělá varianta, ve které opravdu nepoužijete cukr, ale není to potřeba. Znáte klasické mrkvánky s povidly? Tak tohle je je jejich varianta. Potřebujete jen kvalitní máslo, špaldovou (popř bílou) hladkou mouku, nastrouhanou mrkev a kvalitní švestková povidla (bez přislazení, nejlépe v bio kvalitě).
Těsto na ca 24 ks:
180 g nastrouhané mrkve
150 g másla (změklého)
300 – 320 g mouky (hladké nebo špaldové hladké nebo mix)
2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
vejce na potření
Švestková povidla
Ze surovin vytvoříme těsto (necháme chvíli odpočinout v lednici), rozdělíme na 4 díly a vyválíme placku, kterou radélkem nebo nožem rozdělíme na trojúhelníčky. Na každý z nich (na vnější stranu) vložíme oříšek povidel a trojůhelníček zamotáme. Rohlíček zahneme. Před pečením všechny potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme na 180 ca 25 minut.
PS: Udělejte raději ze dvou dávek:-) A prosím, nenahrazujte máslo žadnou lacinou “náhražkou” . Vím, máslo zdražili, protože výrobcům margarínů klesaly tržby v souvislosti se zprávami, že je máslo zdravější než margaríny, ale kvůli tomu si nebudeme kazit chuť, náladu, radost z tvoření ani zdraví, že ne:-)