Rizota milujeme. Hlavně proto, že je to jedno z nejrychlejších jídel a dá se dělat i jednou rukou, když ve druhé držíte kojence. Milují je i děti, protože se jim dobře jí, skvěle chutnají a kloužou hladce do krku. Je vlastně o podobu slané obilné kaše. Italové prostě umí.
Pro 4 osoby
Rýži propláchneme, cuketu nastrouháme na hrubém struhadle, cibulku nakrájíme na jemno. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, orestujeme propláchnutou rýži (aby se obalila olejem), přidáme sůl, kurkumu a podlijeme vínem a vývarem. Vaříme ca 10-15 minut a přidáme i nastrouhanou cuketu a hrášek, necháme dalších 5 minut dovařit.
Pokud nemáte probléms mléčnými výrobky, přidejte lžíci kvalitního másla a rizoto dochuťte nastrouhaným parmezánem. Malé děti a ti, co mléčné výrobky nejedí, mohou posypat třeba gomasiem (namletý sezam opražený se solí) nebo opraženými oříšky či semínky.
K rizotu podávejte salát – listový nebo ředkvičkový nebo mix. Dle chuti a potřeby.